Üvegtípusok

Ismerje meg az általunk forgalmazott üvegtípusokat!

TECHNIKAI RÉSZLETEK

MINDEN AMIT AZ ÜVEGEKRŐL TUDNI ÉRDEMES

Ug
hőátbocsátási tényező

Megmutatja, hogy időegység alatt az épület 1 m² felületén a belső tér és a kültér közti 1 Kelvin hőmérséklet különbség esetén mekkora hőmennyiség távozik. Tehát minél nagyobb az U – érték, annál nagyobb a hőveszteség. Mértékegysége: W/m²K

SHGC
összenergia átbocsátás

A közvetlenül átáramló besugárzás és az üvegezés másodlagos hőleadása a beltér felé. 50 % alatti érték esetén beszélhetünk napfényvédő üvegről. Mértékegysége: %

LT - Light Transmission
fényáteresztés

A látható fény mennyisége, amit az üvegszerkezet átbocsát. Minél nagyobb az adott üveg fényáteresztési értéke, annál több napfény kerül be a beltérbe. Mértékegysége: %

Selectivity Factor
azaz szelektivitási faktor

A multifunkciós üvegek technikai fejlettségének fokmérője. A látható fény áteresztés (LT) és a naptényező („g”-érték ) hányadosa. A 2-höz közeli értékeknél már igen jó, korszerű üvegszerkezetekről beszélhetünk.

LR – Light Reflection
külső fényvisszaverés

Az üveg által visszavert látható fénysugárzás aránya. Minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb a fényvisszaverés. A mai kor elvárása a minél alacsonyabb tükröződés. Mértékegysége: %

ER – Energy Reflection
napenergia visszaverés

A besugárzott napenergia üvegezésről közvetlenül visszaverődő része. Ez az érték minél nagyobb, annál kevesebb hő jut a beltérbe. Mértékegysége: %)

EA – Energy Absorption
napenergia elnyelés

A napenergiának az a része, amit az üveg elnyel. Ha egy üvegnél ez az érték 60% fölötti, akkor fennáll a hőtörés veszélye, mely ellen az üveg szélének csiszolásával, és hőkezeléssel lehet védekezni.Mértékegysége: %

ET – Energy Transmission
napenergia átbocsátás

A nap energiájának az a része, amit az üveg átenged. Minél nagyobb az adott üveg napenergia átviteli értéke, annál több jut a beltérbe a nap hőenergiájából, így jobban melegszik a beltér. Mértékegysége: %

RW – Weighted Sound Reduction Index
hanggátlási érték

Azt mutatja meg, hogy a szigetelő üveg a külső környezet zaját mekkora mértékben csökkenti. Ez az érték minél nagyobb, annál kevesebb zaj jut a beltérbe.Mértékegysége: dB

3 rétegű üvegezés

Napjaink egyik legfontosabb problémája az energia kibocsátás csökkentése. A 2009. évtől Magyarországon is egyre jobban elterjedt a három rétegű üvegezés. A három rétegű hőszigetelt ablaküveg használatával, az eddig legtöbbet használt 4-16Ar-4 Low-e (Ug:1,0) szerkezetet lassan felváltja, a 3-rétegű 4 low-e-12 Ar-4-12 Ar-4 low-e (Ug:’0,5) üvegszerkezetet. Így a hőtechnikai tulajdonságok jelentős javításával lehet energiát megtakarítani, komfort érzetünket növelni. A legjobb hőszigetelő szerkezet érhető el a 3 rétegű üvegezéssel.

Szerkezet

Három üvegrétegből álló szerkezet. Legjobb hőtechnikai értékét úgy éri el, hogy az üvegszerkezet első és a harmadik üvegtábláját lágyfémbevonatos réteggel látják el és – igény szerint – kripton illetve argongázzal töltik fel.

Legfontosabb üvegfizikai jellemzők

Előnyök és hátrányok

2 rétegű üvegezés

drag-handle

Rétegfelépítés

4 mm Float üveg – 16 mm légrés – 4 mm Low-E üveg

Távtartó

Fekete műanyag

heat

Légréskitöltő gáz

Argon

temperature-sun

Hőátbocsátási tényező

Ug=1,0 W/(m2K)

Tömeg

20 kg/m2

Javasolt felhasználási terület

Régi üvegek cseréje, ablakfelújítás, ablakcsere.

Előnyök és hátrányok

Az üveg hőszigetelés szempontjából leggyengébb pontja a távtartó, amely jó hővezetése miatt hőhídat képez és páralecsapódáshoz vezethet.

A hőhídeffektus minimalizálása érdekében az alumínium anyagú távtartók használata egyre jobban csökken. A “meleg-perem” távtartó technológia további lehetőséget kínál a hőszigetelő képesség javítására, a páralecsapódás és az Uw-érték csökkentésére. Számos „meleg-perem” távtartó rendszer létezik, amelyek bizonyos fokig gyengítik a fém-üveg érintkezés mentén kialakult hőhidat, azaz csökkenti a páralecsapódás veszélyét. Ezzel javítja a lakóhigiéniát, melynek eredménye, egy egészséges működő belső klíma. Az ablakok és homlokzatok számított hőátadási tényezője (Uw) egyértelműen igazolja, hogy a műanyag távtartó kedvezőbb mutatókkal, értékekkel rendelkezik, mint az alumínium.

Melegperem:

Előnyei dióhéjban: a jobb hőszigetelés miatt, magasabb felületi hőmérséklet a szoba felőli üvegen, kisebb a kockázata a páralecsapódásnak és a káros penésznek, lényeges jobb hőátadási érték Uw. A felhasználók szerint a Chromatech távtartó egy ésszerű és gazdaságos beruházás a kényelem és megtakarítás célú beruházásoknál. Raktáron lévő színek: világos szürke (RAL 7040), fekete (RAL 9005) Méretek: 11,5 mm; 13,5 mm; 15,5 mm; 17,5 mm; 19,5 mm Fontos paraméterei: magassága: 7 mm anyaga: nemesacél + műanyag hőtényezők: 15 W/mK (acél); 0,20 W/mK (műanyag) vastagsága: d=0,10 mm (acél); d=1,3/0,8 mm (műanyag)

A szigetelő üveg két vagy több párhuzamosan elhelyezett üvegtáblából álló üvegszerkezet, mely közé páramentesítővel megtöltött alumínium vagy műanyag (“meleg perem”) távtartó keretet ragasztanak egy elsődleges szigetelést biztosító butil anyaggal, melyet végül két komponensű ragasztó anyaggal zárnak körbe. A szigetelő üvegezés a korábban alkalmazott mono (5,8 W/m²K) üvegezésnél, hőszigetelést tekintve lényegesen fejlettebb megoldás. Előnyös tulajdonságai tovább fokozhatók, ha a két üveglap közötti teret rossz hővezetési tulajdonságú nemesgázzal, pl. argonnal vagy kriptonnal töltjük fel rétegű üvegezés : 24mm Float üveg-16mm légrés argon gázzal töltve-4mm LOW-E (1,0 W/m²K).

Egyre többet foglalkoznak azzal, hogy hogyan lehet energia takarékos, illetve minél kevesebb káros anyagot kibocsátó házakat építeni. A kérdés különösen aktuális most, amikor ki vagyunk szolgáltatva a központi ellátó rendszereknek, emelkednek az energiaárak, és egyre nyilvánvalóbb a klímaválság. A hagyományos energiaforrások végesek, és a környezetünket sem terhelhetjük a végtelenségig. Az energia hatékony passzívház-technológia reális alapot nyújt az energiafüggőség csökkentéséhez és a széndioxid-semleges épületek elterjedéséhez. A passzívházak megvalósítása magas követelményeket állít a felhasznált komponensekkel szemben, így a hőszigetelő üvegszerkezetekkel is. Az üvegezés Ug-értéke 0,80 W/m²K alatti kell, hogy legyen, továbbá magas összenergia átbocsátás hányaddal (g >= 50 %) kell rendelkezzen, hogy télen is nyereség legyen elérhető. Az üvegperem szerkezetében termikusan elválasztott távtartókat kell alkalmazni, nem alumíniumot, így a cégünk által használt műanyag, úgy nevezett “meleg peremes” távtartók, minden szempontból megfelelnek az előírásoknak! A passzívház egy olyan irányelv, aminek célja egy egészséges, környezetbarát élettér megteremtése, és a hőveszteség minimalizálása. A fenti követelmények mindegyikét teljesíti az általunk gyártott Superglass üvegszerkezet.Ez egy hővédő bevonattal rendelkező üveg, meleg peremes távtartóval és kripton gáztöltéssel.(4 Low-E-12Kr-4 Float-12Kr-4 Low-E Ug: 0,4 W/m²K g: 49 %)

Anyagában színezett üvegek / Reflexiós üveg

A modern építészet egyik legfontosabb eleme a funkcionalitás mellett a látvány. A tendencia a belátást jobban megengedő kisebb reflektivitású üvegek irányába tolódik el. Az anyagában színezett üvegek az alacsony fényvisszaverés mellett, a tervezők, építészek különleges esztétikai igényeit is kielégítik. Mindezek mellett napvédő tulajdonságaik is jónak mondhatók. Gyártási folyamata megegyezik a float üveg gyártásával. A színes üvegeket fémnanorészecskék hozzáadásával festik. A színezőanyagok aránya 0,1% körüli. A legtöbbet alkalmazott fém az ezüst és az arany, néhány nanométeres átmérőjű nanorészecskék formájában. A nanorészecskék alakja is döntő; nem mindegy, hogy gömb, lemez vagy ellipszoid alakú. Az üvegek fehérítésére fém-oxidokat adagolnak az olvadékhoz; ezek a szennyezéssel komplementer színárnyalatot adják. A színezésből adódik, hogy minél vastagabb az üveg, annál több részecskét tartalmaz, és az üveg árnyalata is sötétebb.

Technikai adatok

Jellemző vastagsága: 4-12 mm – Súly: 2,5 kg/m2 (1 mm vastag üvegnél) – Szín: sok árnyalatban létezik (szürke / bronz / zöld )

Az üvegvastagság is befolyásolja az árnyalatot!

Fényáteresztés nagy mértékben függ a színtől és a vastagságtól
 „Ug” érték: átlagosan 5,8 W/m2K (mono üvegként) – Standard maximális táblaméret: 6000 x 3210 mm

Jellemző tulajdonságok

Csökkenti a látható fényáteresztést
Csökkenti a hőáteresztést
Csökkenti az UV áteresztést

Felhasználás területei

Homlokzatok
Üvegfalak
Belső terek üvegei
Térelválasztók
Bútorüvegek

Minősített biztonsági üveg szerkezet

Az üvegfelületek arányának növekedésével olyan funkciók kerültek előtérbe, melyek nem tartoznak az üveg alapfunkciójához. A korszerű üvegszerkezetektől biztonsági funkciókat is elvárnak. Kialakultak a mérési módszerek, és normák, melyek alapján különböző biztonsági kategóriákba sorolhatóak az üvegszerkezetek. A minősített biztonsági üvegek fő kategóriái: átdobásgátló, betörésgátló, átlövésgátló, robbanásgátló szerkezetek.

Szerkezet

A minősített üvegszerkezet jellemzően egy „üvegszendvics”, ahol az üvegek és a köztes anyag (ragasztó) váltogatják egymást. Többszörösen ragasztott biztonsági üveg. A ragasztó általában gyanta, PVB, vagy EVA fólia. A rétegrend és a vastagság a funkciótól függ. Átdobásgátló üveg már 9 mm vastagságban is megtalálható, az átlövésgátló üveg akár 8 cm is lehet, a robbanásgátló üveg ennél is sokkal vastagabb. A vastagság és a rétegrend minden gyártónál egyedi. A szerkezetek minősítését a gyártók önállóan végzik.

Legfontosabb üvegfizikai jellemzők

Előnyök és hátrányok

Úgy zárja le biztonságosan a mögöttes teret, hogy nincs szükség egyéb mechanikai védőeszközre (biztonsági rács, védőfal, stb.)

Megjelenésbeli eltérés nélkül illeszkedik a homlokzat, vagy a többi nyílászáró üvegszerkezetéhez

Kategóriák:

„A” kategória: felpattanó kavicsok, kövek ellen, pl. kirakatoknál, lakóházaknál

„B” kategória: kirakatok, egyéb védett helyek, ahol betörésvédelemre van szükség, de nem akarnak egyéb mechanikai/védelmi eszközt

„C” kategória: lőfegyver elleni védelemre bankok, pénzintézetek, állami speciális intézmények

„D” kategória: robbanásveszélyes, vagy fenyegetett helyekre, mint repülőterek, speciális üzemek, állami intézmények

Átdobásgátló üvegek:

Egy 4,1 kg súlyú, 10 cm átmérőjű acélgolyót ejtenek többször, különböző magasságokból az üvegfelületre. A próbadarab akkor felel meg az előírásoknak, ha egyetlen golyó sem hatol át az üvegszerkezeten.

Felhasználás területei: lakóházak, üzletek üvegezése

Betörés/áttörés gátló üvegek (EN 356: 2000)

Ezen vizsgálat során egy gépileg megnevezett 2 kg-os fejszével mérnek csapásokat a 110×90 cm-es üvegfelületre, amíg ott egy 40×40 mm-es nyílás keletkezik. A fejszecsapások száma alapján kerül az üvegszerkezet a táblázat szerinti besorolásra.

Felhasználás területei: múzeumok, pénzintézetek, postahivatalok védelme

Átlövésgátló üvegek (EN 1063: 2000)

A vizsgálat során minden próbaüvegre háromszor tüzelnek. A lövedék és részei a szerkezeten nem hatolnak át. SA: Szilánk leválás megengedett SF: Szilánk leválás nem megengedett. A különböző fokozatú üvegek, különböző típusú lőfegyvernek állnak ellen.

Robbanásgátló üvegek (DIN 52290-59)

A robbanás elleni védelemre a D kategóriába sorolt üvegek alkalmasak.Ebben az esetben az üvegezésnek meg kell védenie az objektumot a robbanás vagy bombatámadás hatásaitól. A vizsgálat szimulálja a lökéshullám-terheléseket, melyek robbanáskor keletkeznek.Az üvegezések az EN norma szerint 3 ellenállási osztályba kerülnek besorolásra. A nyomásértékek igazodnak a különböző építési módokból eredő épületszilárdsághoz.

Felhasználási területei: pénzintézetek, hivatali épületek

AJÁNLATKÉRÉS

Kérje díjmentes ajánlatunkat!