Redőny

A redőnyök és garázskapuk nem csupán funkcionális elemek otthonainkban, hanem esztétikai és biztonsági szempontból is fontos szerepet játszanak. A modern technológia és design megközelítések az elmúlt évek során lenyűgöző változatosságot hoztak ezen nyílászárók világába, nyújtva ezzel optimális megoldásokat a kényelem, stílus és biztonság terén.

REDŐNYÖK

TUDJON MEG TÖBBET

Tokszerkezete szerint a redőnyünk lehet:

 • Külső tokos
 • Belső vagy felső tokos
 • Vakolható tokos redőnyök
 • Szúnyoghálóval kombinált

Mozgathatóságuk szerint lehet:

 • Gurtnis (kézi)
 • Motoros (elektromos)
 • Automatizált (okos)

Alapanyagát tekintve két típusa van: A műanyag és az alumínium.

TUDJON MEG TÖBBET

SPECIÁLIS KIVITEL

Speciális kivitele a kombinált, azaz a szúnyoghálós . A szúnyogháló legtöbbször szürke színű üvegszálas hálóval van szerelve, de fixek esetében létezik fehér üvegszálas, fémszálas és erősebb igénybevételhez fekete színű erősített háló, amely már megfelelő védelmet ad kutyák és macskák ellen is. Az átláthatóságot és a levegőcserét a szürke színű hálók biztosítják a legjobban

Az redőnylécek zárt állapotban kiváló hő-, és hangszigetelők, valamint tökéletesen megvédenek az UV sugaraktól. Ezenfelül egészségügyi szempontból is hasznosak, mert felfogják az utca porát, a szennyeződéseket és nem utolsó sorban védelmi funkcióval is bírnak. A redőnyünk egyrészt nem enged betekintést a külső szemlélődőnek, másrészt bizonyos modelleken feltolásgátló szerkezet akadályozza meg az ingatlanba való betörést.

REDŐNYÖK

KÜLSŐ TOKOS REDŐNY

Az új típusú külső tokos műanyag redőnyök a legkeresettebb árnyékolók közé tartoznak. Ezeket ideálisan alkalmazhatjuk ablakcserék során, de új építésű ingatlanokban is kiválóan használhatók. A külső tokos redőnyök előnye, hogy az ablak külső oldalán helyezkednek el, így nem képeznek hőhidat a nyílászárón. Emellett kiváló hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek.

A külső tokos redőny egy népszerű árnyékolástechnikai megoldás. Néhány fontos információ róla:

 • Elhelyezkedés: A külső tokos redőny tokja, kültéri oldalon helyezkedik el
 • Telepítés: Utólag telepíthető szinte minden nyílászáróra, bizonyos esetekben úgy is, hogy előzőleg nem alakították ki a redőny helyét.
 • Alapanyag: Alapanyagát tekintve két típusa van: a műanyag és az alumínium
 • Mozgathatóság: Mozgathatóságuk szerint lehet gurtnis (kézi), motoros (elektromos), és automatizált (okos)2.
 • Hő- és hangszigetelés: Az redőnylécek zárt állapotban kiváló hő-, és hangszigetelők, valamint tökéletesen megvédenek az UV sugaraktól.
 • Védelmi funkció: A redőny nem enged betekintést a külső szemlélőnek, és bizonyos modelleken feltolásgátló szerkezet akadályozza meg az ingatlanba való betörést.

REDŐNYÖK

Belső vagy felső tokos redőny:

 • A belső tokos redőny a nyílászáróra ráültetve a falszerkezetben helyezkedik el.
 • A redőnytok kamrás szerkezetű műanyagból készül, természetesen hőszigetelő betéttel ellátva
 • A redőny doboza a belső térbe nyúlik be2.
 • A belső tokos redőnyök lehetnek műanyag és alumínium kivitelűek, utóbbit ráadásul a külső tokos redőnyhöz hasonlóan motoros mozgatással is lehet üzemeltetni2.
 • A redőny szekrény alumínium redőny esetében is kamrás szerkezetű műanyagból készül, természetesen hőszigetelő betéttel ellátva.

Felső tokos redőny:

 • A felső tokos vagy más néven ráépített redőnyöket, a nyílászáró tetejére felszerelve az ablakkal együtt kell beépíteni2.
 • Ezért az ilyen típusú redőny esetében az ablakra utólag felszerelhetőségre már nincs lehetőség
 • A redőny doboz 25 cm magasságával számolni a nyílások kialakításánál, mivel a redőny az ablak tetejére kerül felszerelésre.
 • A szigetelést a doboz külső és belső oldalára felszerelt vakolattartó élek segítik megtartani

HASZNOS

ELŐNYÖK ÉS HÁTRÁNYOK

Mindkét típusú redőnynek megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért fontos, hogy a vásárlás előtt alaposan mérlegelje az igényeit és a lehetőségeit.

A felső tokos vagy más néven ráépített redőnyöket, a nyílászáró tetejére felszerelve az ablakkal együtt kell beépíteni. Ezért az ilyen típusú redőny esetében az ablakra utólag felszerelhetőségre már nincs lehetőség. A belsőtokos redőnyt a legtöbb esetben a régi családi házak és belvárosi tégla lakásokban alkalmazzuk, a meglévő gerébtokos ablaktokok cseréjekor. redőny doboz külső síkja lényegében az ablak külső síkjával egyezik meg, épp csak a lefutók vastagságával lóg azon túl, a redőny doboza a belső térbe nyúlik be. A falba süllyesztett redőny  doboz nagy előnye, hogy a beépítést követően teljesen elburkolható, a doboz alján lévő szerelő nyíláson keresztül történik a javítás, egy esetleges hiba esetén. A belső tokos redőnyök lehetnek műanyag és alumínium kivitelűek, utóbbit ráadásul a külső tokos redőnyhöz hasonlóan motoros mozgatással is lehet üzemeltetni. De ugyan csak rendelhető normál, és KOMBI integrált szúnyoghálós kivitelben is.

A belső tokos redőnyök esetében a redőny szekrény alumínium redőny esetében is kamrás szerkezetű műanyagból készül, természetesen hőszigetelő betéttel ellátva.

Előfordul, hogy új építésű házaknál is felső tokos redőnyt használ a tervező, ilyenkor érdemes azzal számolni hogy a redőny doboz 25 cm magasságával számolni a nyílások kialakításánál, mivel a redőny az ablak tetejére kerül felszerelésre. A szigetelést a doboz külső és belső oldalára felszerelt vakolattartó élek segítik megtartani.

Vakolható tokos redőny :

A vakolható tokos redőny legnagyobb előnye az, hogy a külső tokos kivitelezéssel ellentétben lehetőségünk nyílik szerkezetének egy jelentős részét a fal vakolatába rejteni, ezáltal sokkal mutatósabb, tartósabb és dizájnosabb megvalósítást kapunk, mint más esetben. A vakolható tokos redőnyöket olyan épületek nyílászáróinak redőnyözésére használják, ahol már az építkezés során szakszerűen kialakították a redőnytok helyét. Ezek a redőnyök lehetnek műanyagból vagy alumíniumból készültek. A tok külső oldala az épület homlokzatával együtt bevakolható, így mind kívülről, mind belülről észrevétlen marad. A vakolható tokos redőnyök nem csak esztétikusak, hanem hozzájárulnak a hőszigeteléshez is. Ha szeretné, hogy redőnye kívülről és belülről is láthatatlan legyen, a vakolható tokos redőnyt érdemes megfontolnia!

TOVÁBBI TÍPUSOK

ALUMÍNIUM REDŐNYÖK

Az alumínium redőnyök tartósságáról és ellenálló képességéről híresek, melyek kiválóan védenek a betörések ellen is. A redőnytok, a lamellák, a záróléc (rejtett ütköző) és a lefutó sínek is mind kiváló minőségi alumíniumból vannak.

Az alumínium redőny ennek köszönheti tartósságát és az időjárási viszontagságok szembeni ellenállását. Többek között UV védelemmel ellátott, amely garantálja a redőny színének megtartását akkor, amikor hosszú időn át éri napfény, valamint megvédi a teljes lakást és annak nyílászáróit az UV sugárzástól.

A redőny hő hatására nem deformálódik és a szél viharokkal szemben is nagyon ellenálló. Nem igényel különösebb karbantartást. A redőny lamellái szigetelő habbal vannak kitöltve, ezáltal fokozzák a redőny hő és hangszigetelését mindkét oldalon.

Fontos része a redőnytok, amely kétrészes. Ez azért szerencsés, mert nem okoz gondot a redőny javítása, beépített változat esetén sem.

Könnyen hozzáférhető és meghibásodás esetén gond nélkül megszerelhető.

A redőnytok és a tokvég anyaga szinterezett alumínium. A redőnytok formája többféle lehet. Úgymint alulcsapott, kocka vagy félköríves. A redőnytokba szúnyogháló építhető (kombi redőny), amely üvegszál alapú, UV álló, műanyag bevonatos anyag.

A redőny vezető sín anyaga alumínium, mérete: 22×53 mm. A sín gumibetéttel vagy kefével ellátott, így biztosítva a csendesebb működést.

A redőny léceinek belseje poliuretán szigetelő habbal van ellátva, mely minden esetben növeli a redőnylécek hő- és hangszigetelő képességét.

A redőnyléc méretei lehetnek: 37 mm, 44 mm, 55 mm, 77 mm. A későbbiekben, hogy megakadályozzuk a lamellák oldalra történő szétcsúszását, a lécet minden esetben arriterezni kell. Ez azt jelenti, hogy a redőny összeállításakor dugókat kell alkalmazni a profilokhoz, melyek megakadályozzák a lécek elmozdulását.

A redőnytok alapszíne lehet: fehér illetve barna

Redőnytok feláras színek: Dió, aranytölgy, mahagóni, mocsári tölgy, valamint igény szerint a RAL színskála szerint színterezhető

A redőnyléc alapszínei lehetnek: Fehér, bézs, sötét bézs, ezüst, barna, sötétbarna

Redőnyléc feláras színek: Dió, aranytölgy, mahagóni, mocsári tölgy, zöld, bordó, winchester, szürke, antracit szürke, krém, elefántcsont.

Külső tokos alumínium redőny: Az alumínium redőnyök élettartama végtelen, és ideálisak minden ház és lakás megfelelő hőszigetelt árnyékolására mérettől függetlenül.

REDŐNYÖK

Új típusú műanyag redőny

A redőnytok rozsdamentes anyagból készült alul csapott, 20°-os vagy koporsó formájú tok végre szegecselt lemez. Színe fehér vagy RAL 8019-os barna színű. A fém redőny henger a tokvégben lévő csapra helyezett csapágyon pörög. A csapágy fémből készült, de tűrései nagyobbak az általánosan használt csapágyaknál. A Lindab lemezből készült redőnytokok nem hajlamosak a rozsdásodásra.

A redőnyt függőlegesen megvezető sínek 53×22 mm-esek, műanyagból készülnek (színük harmonizál a tok színével), a palást ennek közepében fut, a nyílászárótól kb. 1-1,2 cm-re. A lefutók és a palást között nincs közvetlen kapcsolat, mert a lefutóban hosszában ‘Y’ formájú gumi, vagy kefe betét van, így erősebb szélben is, az összeütődésük szinte hangtalan lesz. A palást nem szorulhat a lefutóban (lötyögnie kell!), mert a működése akadályozása esetén a betét megáll, és csak kézi rásegítéssel mozog.

A redőny palást, német típusú, fedett, műanyag redőnylécből készül. A redőnyléc ellenáll az időjárásnak élettartama kb. 10-15 év, mely ennél sokkal több is lehet, gondos kezelés esetén.

TUDJON MEG TÖBBET

AUTOMATIZÁLÁS és azok fokozatai

 1. Amikor a kézi működtető (gurtni, zsinór, vagy hajtókar) beszerelhetősége a helyi adottságok miatt nehézkes, vagy egyáltalán nem lehetséges.
 2.  Amikor az árnyékolók közül csak a nagyobb méretű, és ezáltal kézi erővel nehezebben működtethetőeket szeretnénk motorizálni.
 3.  Amikor az összes beépítendő árnyékolót motorral szeretnénk vezérelni.Minden előbb említett igényre több megoldást is kínálunk, több beszállítótól, de általunk elsősorban ajánlott gyártó és forgalmazó a SOMFY Kft.Termékeikkel minden igényt prémium minőségben ki tudunk elégíteni, és a több éves együttműködés alatt eladott több száz motor is ezt bizonyítja.A fentebb említett kategóriákat és a helyi adottságokat figyelembe véve ezen motor és vezérlés típusokból lehet válogatni:

Fali kapcsolóra köthető ún. négyvezetékes motorok, amelyek AC230V-ról működnek, de két darab fázis bemenettel rendelkeznek. Ha az egyik fázis bemenetre kapcsoljuk a fázist, akkor elindul az egyik irányba, ha a másik bemenetre, akkor a másik irányba. Általában nem jó egy kapcsolóról több motort irányítani. Ezen típusok között beszélhetünk még mechanikus, elektronikus, vagy automata végállás-beállítású illetve akadály és nyomatékérzékelős motorokról. (SOMFY ILMO)

Rádiós vevővel rendelkező motorok, melyek szintén AC230V-ról működnek, (fixen rá kell kötni a tápfeszültséget), és a motor vezérléséhez szükséges parancsokat rádiós távirányítóról kapja. Ezen típusok között is beszélhetünk még mechanikus, elektronikus, vagy automata végállás-beállítású illetve akadály és nyomatékérzékelős motorokról. (SOMFY RTS, SOMFY OXIMO)

Rádiós vevővel rendelkező motorok, melyek abban különböznek az előbbitől, hogy vezérelhetőségük egy internetre is csatlakozó egységről és rádiós távirányítóról egyaránt biztosított. Ezek a típusok, már mindig akadály és nyomatékérzékelővel vannak ellátva. Hiba esetén a motor megáll, ezzel megakadályozva a szerkezet sérülését. (SOMFY OXIMO)

Az összes típusú motor vezérelhető, még különböző érzékelőkről, illetve egyéb más rendszerektől érkező utasítások szerint pl.: riasztó, kamerarendszer stb.

AJÁNLATKÉRÉS

Kérje díjmentes ajánlatunkat!